Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Brady Mallalieu Architects Ltd - Underwood Road

Brady Mallalieu Architects Ltd

Thirty three homes in a tight urban site with timber balconies framing views over the City of London.

South facing facade

South facing facade 



South facing facade

South facing facade 



Balcony with views over the City of London

Balcony with views over the City of London 



Terraces to walled garden

Terraces to walled garden 



Thirty three new homes have been created at 22-28 Underwood Road in the London Borough of Tower Hamlets. The site is very close to Whitechapel Road and a short walk from Brick Lane and Spitalfields.

The form of the building emerged through a careful urban analysis of the very mixed local area which comprises four to five storey buildings alongside two storey suburban houses and tower blocks. The building that formerly stood on the site belonged to the first category and had a footprint that filled virtually the entire area. This was an accumulation of smaller buildings some of which had historically been used as a Jewish Maternity Hospital though had since been used by various groups including the local council. The new buildings are arranged in two parts: a four to five storey building facing Underwood Road and a row of three courtyard houses to the rear.
The four to five storey block creates a new frontage along Underwood Road the scale of which is handled using a variety of separate volumes made with different brick types, brick details and window arrangements. This is punctuated with concrete panels inset with lettering identifying the building address together with panels and banded lettering describing the history of the site as a Jewish Maternity Hospital. The banded lettering is built into a wall which creates zone of defensible space used for entrances and light courts.

The ground floor of the building has four maisonettes that can be entered independently rather than through the communal lobby spaces serving the flats above. The maisonettes are all double sided, typically with kitchen/dining spaces overlooking the street and living spaces opening onto a terrace at the rear. The lower floor of the maisonettes have bedrooms served by light courts.

Upper floors of the building contain flats arranged around two communal lobbies all of which are naturally lit and accessed by a lift and staircase which has windows framing views along the street. The majority of flats are dual aspect with any single aspect flats being south facing one bed flats only. All flats have balconies to the south facing rear facade which are lined with vertical timbers, softening the brick facades to create a more inhabited, informal character and balance privacy with openness. The higher balconies and a communal roof terrace enjoy fantastic views towards the City of London skyline.

A row of three L-shaped courtyard houses have been carefully tucked into the rear of the plot creating a linear walled garden space including a play area. The houses are lower in the ground than the front block and consist of two storey elements running north-south with single storey elements running east-west. The single storey elements allows light to the flats and space beyond. Windows and doors have been aligned to maximise light penetration and avoid views to both the front block and neighbours to the immediate south.

The form of the buildings balance larger areas of glazing to the south, shaded by the balconies) with smaller areas to the north. The walls and insulated to 0.15 W/m2K with an air tightness of around 0.35 m3/(m2·h). The building achieves level 4 of the Code for Sustainable Homes and is served by a communal gas powered boiler in the basement and roof mounted photovoltaic panels. The houses have their own separate boilers and photovoltaic arrays.

Overall the development provides: 2x 4B7P maisonettes, 7x 3B5P (3x houses, 2x maisonettes, 1x flat and 1x wheelchair adapted flat), 10x 2B4P flats, 4x 2B3P flats and 10x 1B2P flats.