Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Belsize Architects

Belsize Architects

London, United Kingdom

Belsize Architects - Sheldon Avenue

Belsize Architects

A contemporary new build house featuring innovative use of glass.

External View

External View 



Interior

Interior 



Interior

Interior 



Interior

Interior 



Interior

Interior 



Interior

Interior 



Interior

Interior 



External View

External View 



Interior

Interior 



This new house is situated on a long plot, rather narrow in width, within the Heath Fringes Conservation Area in Highgate, London. The scheme marries the conflicting desire of the Client to maximize internal accommodation to include seven bedrooms, and that of the Planners who were adamant the new construction should not surpass the volume of its modest predecessor.

The project is contemporary in nature, yet respects its surrounding context by integrating existing forms. Rather than introducing an entirely new architectural type to the street, the house provides instead the interface between the surrounding influences and the new architectural themes.

Based on the Client's ambition to incorporate a central gathering area for the family, the layout is "U" shape, set round a glazed, triple-height 'cascading' atrium. This allows ample daylight into the heart of the house, alongside unimpeded visual connections from all floors to the rear garden and the golf course beyond. The circulation spaces are arranged around the edge of the atrium, with the exception of the primary staircase and 'bridge', which sit as steel-and-glass elements within the surrounding solid surfaces.

The design is reminiscent of a series of monastic cells arranged around a cloister: the cells provide accommodation for retreat, contemplation, rest and sleep within small but comfortable spaces. The large atrium space serves as cloister, refectory and chapter house: its circulation areas are places of encounter, and its lower levels are for gathering, eating and socializing.

The overall form is articulated by a 'stepped' arrangement in section to create a succession of tiered levels, culminating at the bottom in a basement swimming pool. The pool partially extends into the garden with an openable connection to an external sunken courtyard and, beyond, to the landscaped rear garden. This connection blurs the distinction between interior and exterior.

A large sheet of structural glass in the floor of the entrance area establishes a visual link with the swimming pool beneath. The views of the triple-height atrium unfolding from the entrance, together with the glass floor hinting at the level beneath, introduce the visitor to the simultaneous perception of the whole range of internal spaces.