Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Begent Architecture - Holland Grove

Begent Architecture

Extensive remodelling and renovation of an Edwardian terraced house. Exposed Douglas Fir beams support the roof of this residential extension in South London.

Photographs by

Mike Begent


 



Reclaimed quarry tiles & floorboards. Cast in-situ concrete worktop. Douglas fir timber & plywood.

Reclaimed quarry tiles & floorboards. Cast in-situ concrete worktop. Douglas fir timber & plywood. 



 



Extensive remodelling and renovation of an Edwardian terraced house. The existing condition of a small galley kitchen with two limited reception rooms was rethought to provide open plan living. Stepped zones on ground floor lead from entrance, living and utility room down to kitchen, now moved to the centre of the house, and further down to extension dining & garden level. This enabled generous ceiling heights and helps to define the spaces in an otherwise open layout. Works included internal remodelling, new kitchen, bathroom and utility room.

The extension roof structure of twinned Douglas fir beams left exposed and seemingly hangs in space, elegantly spaced from the hidden steel primary structure.

The materials used come together in a simple clean palette, but create comfort through warmth and texture. Timber was teamed with neat black metal windows, cast in-situ concrete worktop, and plywood kitchen, while reclaimed materials were used in the case of bricks, quarry tiles floor & floorboards.

The rear elevation, rather than being dominated by an underused full height opening, was split into sections creating more function. Window seats in front of 1 fixed and 1 sliding window give enjoyable places to sit, while also slightly enclosing the space within providing more comfort, and less exposure. A large single door provides ample access, and in the summer months can combine with the slider to give an expansive opening.

Word from the architect

Detailing and materials bring this project to life, while the spaces created are generous, flexible and comfortable.

Word from the client

The project has been a great success, creating a new space that is perfect for both entertaining friends and family but also day to day living. The attention to detail is really fantastic, with the bespoke beam structure bringing functionality and richness to the extension roof. The use of reclaimed materials makes this a really warm and comfortable space.