Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Ashton Porter Architects

Ashton Porter Architects

Enfield, UK

Ashton Porter Architects - Cut & Fold House

Ashton Porter Architects

An addition and remodelling to a Victorian house in Twickenham.

Rear Elevation

Rear Elevation 



 



 



 



 



 



 



 



An addition and remodelling to a Victorian house in Twickenham. An imprint of the existing front facade of the house is relocated within a floating stainless steel frame to the front of a new side addition. This floating facade is separated from both the new addition behind and existing house by a band of structural glass. The new addition is characterised by its separation and glass connection to the existing building at both the front and the rear.

The front facade to the side addition is a subtle framing of the existing building supported on a cantilevered structure with just two 12mm rods for lateral restraint. To the rear, the cantilever condition is repeated and is more explicit in its execution. A new rear facade folds over the glazed void framing views into the garden. The facade hovers at first floor level unsupported by columns. It cantilevers from the original house over the garden to create a protected steel stair which links the new living space to both the garden and the new kitchen and dining space below.

The existing basement level is lowered at the rear to form a new dining and kitchen space. A double height glass void links the new side addition, new basement, a new study and the existing ground floor living space. Each folds into the glass volume and has framed views either into or through it to the garden beyond.

There are 12 cantilevers within the project. Some are discreet and some are overt. The floating framed front elevation sits on a steel cantilever frame, it is restrained by two 12mm rods but its cutting and repositioning from the existing building attempts to be subtle but unnerving as, on closer inspection, it breaks the conventions of traditional building technique. In contract the rear elevation hangs form a hidden cantilevering beam of 600mm depth at roof level which acts as a large scale framing device for the rear garden. Both rear addition and front elevation have structural bonded glass infill’s between new and old.