Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Artform Architects

Artform Architects

Manchester, United Kingdom

Facebook linkedin pinterest

Artform Architects - New build house, Cheshire

Artform Architects

The brief for this new build house in Cheshire was to create a bespoke, contemporary home to replace the existing dilapidated property that sits on the plot. Located in the Cheshire Green Belt, the site is situated in a rural context, surrounded by agricultural land and buildings. The key priority for the client was to maximise views of the site which is a large, green, semi-rural plot that is bound on both sides by mature trees and drops down to a meandering river.

 



 



 



 



 



 



 



 



The design is conceived as a series of timber clad volumes set in a linear arrangement across the site to benefit from the southerly aspect, thus giving each living space a view of the plot to the rear and high levels of natural daylight. On the front facade the glazing is arranged as a series of vertical slot windows to maintain privacy from the front drive and to reduce heat loss on the northern elevation. The timber boxes are stained black to reflect the local agricultural context with stone recesses to signify the connecting spaces between.

The design is intended to be highly sustainable with a timber construction, high levels of airtightness, solar panelling and ground source heat pumps.

Word from the architect

Artform Architects' design locates the new build house largely over the footprint of the existing house to minimise the impact on the Green Belt and to situate the building on the flat plateau that marks the high point of the site. This allows the internal spaces to overlook the plot as the ground level drops away and creates the opportunity to position a swimming pool at basement level that is sunk into the slope.