Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



archangels ARCHITECTS

archangels ARCHITECTS

Brighton

Facebook linkedin pinterest

archangels ARCHITECTS - Creating an Upside Down Mews House

archangels ARCHITECTS

Reconfiguring upside down mews house in Brighton to suit the needs of our art and music collector clients.

 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Our clients, keen art and music collectors, were thrilled with their purchase of an upside down mews house in Kemptown. The house is in a wonderful location, with everything Brighton has to offer at their fingertips. The house ‘worked’, but lacked the character, functionality and playfulness they were looking for.

Our ‘big picture’ goal was to bring life and light to all of the interior spaces. When working with existing buildings, we strive to find the balance between preserving and starting afresh.

In this case, a prior environmental refit upgraded the thermal envelope and installed a dark bamboo floor finish with underfloor heating. These improvements were sound for the house, so rather than rip them out and start again they became integral aspects of our design thinking.

We designed alternative lighting solutions on the upper level: as the roof had been insulated well, we did not want to compromise the thermal envelope by using recessed light fittings. We considered the existing dark colour of the floor when selecting other finishes, and were careful not to burst any heating pipes! Our clients loved to cook, so when the idea of a mini AGA cooker surfaced, we had to first strengthen the floor structure to support the load.

Spaces were repurposed to create a study, a utility room and a play/guest room. Our design work touched every aspect of the interior, which included creating functional and contemporary bespoke joinery in almost every room.

On completion, our clients were kind enough to say that we took their aesthetic intentions beyond what they themselves could imagine and they were very happy with the final outcome.