Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



AR Design Studio

AR Design Studio

Winchester, Hampshire

Facebook linkedin googleplus pinterest

AR Design Studio - Woodland Cabin

AR Design Studio

AR Design Studio has received planning permission for the Woodland Cabin. Sited on the edge of deciduous woodland its purpose is to serve as guest accommodation and as an independent space for the children as they grow older. The brief was to create compact, off the grid, self-build ancillary space for their house. With the client having little experience of construction, part of the brief was to design the cabin such that it could be built using simple techniques. This would enable much of the work to be carried out by the client with support from friends.

With just 25m2 and a brief to sleep four, space was at a premium. The cabin started out as 6x4m box which was then manipulated in a pragmatic manner to maximise the available floor area. To begin with the roof was pitched in order to make space for a mezzanine. Then the volume was increased on one side to incorporate a storage without compromising floor space. Finally, the front truss was rotated towards the north west in order to create a trap for the late evening sun and allow for a small sheltered terrace.

In plan a large terrace wraps around the side of the cabin for use during the warmer months. A modest kitchenette, living and dining space to the front takes advantage of the large picture window. At the rear are two children’s bunks with a double bed over at mezzanine level. Smaller windows provide framed views of the woodland from the sleeping spaces. The children’s bunks have direct access onto the terrace connecting their own personal spaces with the garden.

The cabin will be constructed using four A-Frame trusses. These can be fabricated off site and erected in a similar fashion to a barn raising. This frame can then be braced and clad using the skillset of the client and his friends.

The project will start on site before the close of 2018 with completion in time for the summer of 2019.