Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



AR Design Studio

AR Design Studio

Winchester, Hampshire

Facebook linkedin googleplus pinterest

AR Design Studio - The Pilot's House

AR Design Studio

The extension and refurbishment of a classic Winchester Villa. AR Design Studio's Proposal was a unique and careful nod to the contemporary, which updated the house to a modern standard of living whilst respecting the beautiful material palette of the existing house.

Photographs by

Martin Gardner


 



 



 



 



 



 



 



 



 



Built in the mid-19th century, The Pilot’s House was one of the original ‘Winchester Villas’; a collection of family homes built for the wealthy and located close to England’s oldest school, Winchester College. Built using fine brick-work and flint masonry, the houses were an exquisite example of a grand family home.

Jumping ahead by nearly two hundred years, a married couple facing Winchester’s soaring house prices and in search of a family home for their four children and dog, stumbled upon the house in a sorry state of disrepair. Seeing the potential to restore it back to its former glory they knew they had to purchase it. Occupied with Department of Health and Social Services tenants, the house had a myriad of damp and oddly shaped rooms that had unceremoniously been arranged to maximise occupancy with little care to the quality of the living space or respect to the old home. The roof was also leaky and close to disrepair.

AR Design Studio was approached by the clients with a brief to return the home to its original splendour and add a 21st Century twist. As well as finely detailed conservation and restoration, the clients were keen to add a modern open-plan living space and an indoor swimming pool. As experts in both restoration and contemporary design, AR Design Studio were the perfect architects to undertake the work and proposed a scheme that would give the clients the family home that they had always dreamed of whilst making their mark on the house with a modern enhancement.
The Victorian-era rooms were inconsiderate of the way in which we live today, so without wanting to disrupt the original layout too much, AR Design Studio proposed a large open-plan living space that would allow the family to make the most of their time together. Adjacent to this space, the indoor swimming pool is a further addition that has become a firm favourite with friends and family for gatherings to suit all ages. The whole extension is covered by a familiar pitched roof that runs away from the rear of the house and elegantly reaches east towards the ancient boundary wall and the rising sun. Informed by the buildings traditional gables and clad in anthracite zinc to tie in with the building’s slate tiles, the new aspect is a contemporary nod towards the old building’s identity. Absorbed in to the garden, the scheme now has a connection to its naturally sloping site. Making the most of this landscape, AR Design Studio included a theme of full-width steps which flow from the garden through the house and into the private courtyard, reducing a visual mass and helping to zone the new spaces whilst responsibly dealing with the changes in level. A further expression of the stepped landscape are the two additional roofs above the living space which help to reduce the contrasting appearance and blur the boundary between the old and the new. The entire southern façade of the extension is glazed and then shaded by an overhanging canopy supported by a colonnade that expresses the form of the new extension and evokes a feeling of grandeur.

Word from the architect

The Pilot’s House is now a home with a transcendence quality. The clients have finally found a place to capture a feeling of calm and enjoy the spacious family life that they had always dreamed of.