Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Andrew Wood Associates - The Redhouse - Grade 2 Listed

Andrew Wood Associates

The Red House was originally the Holborn Union Offices and built in 1886 in the Queen Anne style. It has stunning ornate red brickwork. On a very tight budget, we were asked to do two things. Firstly, to bring some order to the kitchen, dining and living space and secondly, somehow, to create a gym, storage, dressing room and flexible space from the tiny second bedroom, which was to continue to be a bedroom.

Photographs by

Paul Smoothy


 



 



 



 



 



The kitchen, dining and living space needed structure. No longer should the sofa sit in the kitchen and the dining table be tucked out of the way in the corner of the room. The floor to ceiling height ran to almost four metres, so we were also keen to use that height for drama. Using the height could make the small flat feel big.

A dining ‘bar’ provided the structure we needed. It was suspended from the ceiling with an encased metal framework clad in oak. The bar visually dropped from the ceiling, became a space to eat and then continued as a powerful visual element into the kitchen as a worktop. This used the height of the space, to pull the eye through the height and provided drama we sought. Off-the-shelf oak worktops were used, along with standard carcasses and off the shelf gloss white kitchen doors. Very little was bespoke, this kept the lid on cost. We used standardized elements from internet providers, we just assembled everything in an unexpected way.

The second bedroom was tiny, only just accommodating the bed. We designed one element, a piece of furniture that could act as a dressing area for the master bedroom and also allow the bed to fold away to free up the floor. Lighting was built into the unit to bring drama and to light the room. Everything was hidden behind sprayed white doors and the interior of the bed space was painted red with a light slot and book shelves to bring function and surprise. For such a small project, it all worked really well.

The Red House apartment was completed in September 2004 on a budget of £27,000 before VAT. The building contractor was JAR UK Limited