Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Andrew Wood Associates - Robin Hill

Andrew Wood Associates

Robin Hill is situated on a 7.5 acre plot on the Wentworth Estate, on the edge of the famous Wentworth Golf Course. The previous owner was a tree collector, so the undulating plot was heavily wooded with specimen trees. The original building on this large plot was 7,500ft2. The site was in the green belt and under green belt legislation any future building would be limited to 10,000ft2 under conventional planning calculations.

Photographs by

Andrew Wood Associates


 



 



 



 



 



The original house was a mock classical pile, located on the top of the hill, imposing and overlooking the site. It quickly became clear that the planners would not count any space below the original land line towards 10,000ft2 limit. To planning, any spaces below the original land profile were basement spaces, and basement spaces would just not count. By shifting the house onto the slope and staggering the above-ground volume down, we were able to open up light wells, create courtyards and below-ground spaces that would not count but were still bathed in light and still had views of the landscaped gardens.

Through careful design, we were able to create a modern dwelling, with split levels, balconies and cantilevered elements, with more drama and less mass than the original house. The house had a more direct and engaged relationship with the landscape and the specimen trees around it, the floor area topped-out at 27,000ft2 and was a land-mark planning consent for the green belt.

The planning consent at Robin Hill was achieved in 2009 on behalf of Rafter Property Limited.