Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Andrew Wood Associates - Grade 2 Listed Westminster Townhouse

Andrew Wood Associates

Karl & Vanessa were moving from a large New York apartment to London. They had been living a lateral existence, all rooms on the same level, no steps and no stairs. They asked for a sense of their New York apartment in their new home, but there was only one catch… The house they were buying was a town house, over five floors, with steps in abundance.

Photographs by

Andrew Wood Associates


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



We were asked to create a flexible space at basement level that could act as a family living room and guest suite. They needed a utility space in the pavement vaults and an elegant basement bedroom with en suite toward the front of the building, and the rear extension needed serious modification to accommodate a new kitchen. We were asked to make as many horizontal connections as we could, so whilst the house was vertically arranged, the family areas were as connected as possible within the constraints of a grade 2 listed building.

Toward the rear of the building at basement level, we stripped away the building, excavated and tanked and then created a glass-topped living space, separated from the listed façade by a small glass courtyard to keep planning happy. A water feature runs along the top of the garden wall and falls into the courtyard to bring some of the garden feel to the basement level. Above, the kitchen enclosure was rebuilt with tall sash windows and doors to allow the back of the house to open up to the garden and the new glass floor over the basement below. The conservatory at first floor above the kitchen was propped temporarily whilst all of this was undertaken below – this was not for the faint hearted!

The family living room has a hidden kitchen, a steam room and a bed which folds down from fitted furniture. The basement bedroom at the front of the house has bespoke frosted glass screens which can be parked to open the basement level fully up, or closed to contain the bedroom and provide privacy. At ground floor level we enlarged doorways and reinstated old structural openings. This created a series of more open inter-connected spaces.

The project was completed in 2008 and the main contractor was Scotscape Limited.