Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



Adam Knibb Architects

Adam Knibb Architects

Winchester, UK

Facebook linkedin pinterest

Adam Knibb Architects - Cedar Lodges

Adam Knibb Architects

Pair of contemporary twin wooden houses to replace a dilapidated garage.

The Cedar Lodges - Adam Knibb Architects

The Cedar Lodges - Adam Knibb Architects 



 



The Cedar Lodges - Adam Knibb Architects

The Cedar Lodges - Adam Knibb Architects 



The Cedar Lodges - Adam Knibb Architects

The Cedar Lodges - Adam Knibb Architects 



The Cedar Lodges - Adam Knibb Architects

The Cedar Lodges - Adam Knibb Architects 



 



 



 



 



The brief was to replace an existing garage with a pair of semi-detached contemporary timber & zinc clad houses in Winchester, Hampshire which would accommodate 2 bedrooms, bathroom and living accommodation. The proposal provides parking whilst making use of the south facing aspect for amenity spaces. The design, which takes its initial form from local urban houses, is a simple rectangle with a pitched roof. The building has allowance for parking underneath. The structure, which only shows its narrow façade to the road is clad in a contemporary style with vertical timber and zinc roof.

It was important to provide natural light without large amounts of glazing to the south (to stop over heating and for privacy). The design shows a single window to the lounge area and a glazed apex to the first floor. The apex allows light to the bedrooms but stops over looking. Controlled views have been accounted for so that privacy for the neighbours is ensured.

The vertical timber cladding has been used to provide a soft and sympathetic visual element to the building. Over time the cedar will weather to a silver so to disappear into the vegetation and fence lines. The zinc roof profile mirrors those on the St. Giles hill directly above the site. The mid grey colour will provide an unobtrusive element. The building will sit on a white rendered base to link the building forms into the ground and road scene.

Completed February 2015.