Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



31/44 Architects

31/44 Architects

London

31/44 Architects - Redchurch Corner

31/44 Architects

Extension and refurbishment of a prominent corner building to create retail space, cafe & hotel in Shoreditch.

 



 



 



 



Following a competitive interview 31/44 was appointed to develop proposals to refurbish and extend a prominent corner building in a conservation area on Redchurch Street, Shoreditch, London.

The existing 1960s light industrial building was adjusted and extended to become a café and retail space on the ground floor with a 16 room boutique hotel above. Two new floors and basement were added to create a five-storey building.

The building was stripped back to its brick-faced concrete frame with the addition of new charcoal concrete infill panels featuring exposed silver aggregate. The introduction of a continuous concrete band around the building adjusts the proportions of the ground floor, creating a more defined street level façade.

The two new upper floors are lighter in colour to reduce the impact of the scheme and retain the memory of the original building. Adjusted windows lend the structure a more refined character and signal a change in use. The openings are scaled to respond to the more domestic nature of the proposed use and the size of the new rooms within. Large windows on the top floor take full advantage of the surrounding views.

The exterior’s concrete panels are set in different planes, creating a variety in modelling and shadow to reflect the character of the adjacent Victorian warehouse on Club Row. In contrast, the profile of the panels on the Redchurch Street elevation deliberately creates a more simple surface in keeping with the surrounding predominantly flat Georgian brick facades.

Through adjustments to the existing building and restrained additions the design remains sensitive to the surrounding conservation area whilst increasing the scale and presence of the building on this busy central crossroad.

Planning consent was granted in March 2015 with construction work commencing during May. The shell and ground floor retail spaces were complete by February 2016.



Photography by Lewis Khan