Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



31/44 Architects

31/44 Architects

London

31/44 Architects - Park House

31/44 Architects

A family detached house in South East London

Photographs by

Anna Stathaki


 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



This site was previously a series of garages used for storage. Its boundaries are formed by rear gardens and a public park. The neighbouring houses are used to a quiet inactive neighbour so our proposal had to be sensitive to this with the careful positioning of mass and the location of windows. The proximity of neighbours to the south restricted windows at first floor.

The site is hidden behind a conventional suburban street with the rear boundary to the park defined by a stream. Without the need to respond to street pattern or existing buildings the proposal instead grows up out of the centre of its site – this is also the best response to reduce impact to the neighbours. The constraints that define the architecture are comparatively ‘loose’ – this allows the building to become self referential, relaxed and of the landscape.

The ‘front’ facade, that faces the rear of the existing houses, echoes their informal character. This approach results in a gentle arrangement of distinct volumes which become expressive of the plan within. These volumes are given different internal heights to lend hierarchy to the principal living spaces with voids positioned to allow south light into the centre of the house (partly driven due to the restriction of south facing windows). The ground floor is arranged as four rooms clustered around a cross of circulation. The first floor follows this arrangement with a galleried upper hall.

The house is constructed using a pale grey brick with a gentle modulated texture. This lends the house the stoney/earthy character of the landscape. This distinguishes it from the conventional brick, render and applied half-timber aesthetic of its suburban setting.