Congratulations!

You have chosen your winner. We will now notify all the other architects. We will contact you soon.



THANK YOU!

Your project brief has now been submitted for review and our dedicated advisors will be in contact within the next 48hrs. In the meantime, why not continue browsing our amazing community of architects.


Please verify your email

Thank you for signing up to Architects' Republic. Once your brief has been submitted for review, please take look out for a verification email to confirm your email address.

It looks like you have already signed up. Please to continue

Your account has not been verified yet. Please check your email and click link provided to verify your account.


Welcome to Architects' Republic.


An activation email has been sent. Please check your email.


Your account has been verified but has not yet been activated. We will be in touch shortly.


Password reset

Enter your email. We will send you a password update link.

 
A password reset link has been sent. Please check your email.

Login

 

Create Client Account

 
 

Please make sure you understand and accept our terms before using this site and showing interest in this opportunity.


  I agree to the Terms and Conditions outlined by Architects Republic.          


Thank you

We are pleased to confirm we have received your submission and we will be in touch once the client has made their decision.



2020 Architects

2020 Architects

Ballymoney

Facebook pinterest

2020 Architects - Ballymagarry House

2020 Architects

A 100 year old blacksmith’s forge, rescued and transformed with a modern sustainable and super insulated straw bale and timber frame extension nestled into its existing terrain, opening up to spectacular uninterrupted panoramic views from Scotland through to Donegal. Set in an ‘Area of Outstanding Natural Beauty’ the building takes its queues in both form and materials from the agricultural heritage of its surroundings.

 



 



 



 



 



 



 



The site consisted of a 100+ year old derelict blacksmiths forge & the crumbling ruins of an attached blacksmiths cottage sitting on the edge of a country road, but benefitting from some of the best coastal & rural views on the North Antrim Coast, with uninterrupted panoramic views from Donegal to Scotland.
The concept was conservation of the old forge and the rebuilding the ruins of the original dwelling creating a visual barrier for a modern highly glazed curved roof living accommodation block to sit behind. These two blocks are only visible together gable on; the two gables create strong basic shapes that are can be seen in the agricultural buildings throughout the Irish Countryside. 2020 Architects and the planners wanted to retain as much of the original forge as possible, conserving the character which would help to ground the design in the Irish vernacular. The curved roofed element of the extension was a solution to the need for two storeys while still being lower than the roof of the original forge. The two strong forms are divided by a flat roofed section planted as a wild flower meadow. Due to the sloping nature of the site the building increases in height as you drive along the road from west to east, this is an original feature which we wanted to use to enhance the drama of design internally.
The completed house creates a guided journey from the moment a visitor arrives on site; it unfurls slowly leading the visitor through differing scenes. The dwelling is approached from the lower western gable where the flat roof of the dividing section is at eye level and the two strong forms frame a long view over the wild flowers towards the grassed field and sea beyond, this view and stepped path guides yours approach to a very human scale front door between the two extruded forms. On opening the door a 16m long wall of natural unpainted stone pulls your eye into the depth of the house, this 500mm thick stone wall was partially rebuilt using the original stone from the site & utilising traditional masonry skills. The wall is a ‘touch stone’ for the house; it can be viewed from all but one room & continually ties the modern house back to the history of the site. The wall increases in scale as you walk down a corridor created by the wild flower roof above & between the two strong competing forms of the building. The tension of these two spaces sets up much of the drama of the house, the curving wall of the modern extension pushing against the heft of a massive stone element. The stone wall is punctured as little as possible to form openings to bedrooms & utility spaces beyond. The house is on 7 different levels ensuring that it integrates discreetly into the undulating fields beyond.