Conjuring up the illusion of space

Post Image

Location: North London

Client:

Project Year: 2017

Cost: N/A

Retained are the garage doors, humble facade and charming features of this diminutive former stables and former garage but gone is the sense of enclosure. A new full height slice of sky has been carved out of the volume to bring light and air into the whole building.


The small footprint is matched by a small developmental impact, a new building has been reassembled from the old parts of the original building. The walls have been augmented with breathable insulation and the roof has been decked out with solar cells. The new rear extensions are timber-framed, fully-insulated and bright-zinc-clad - a memento to the building’s utilitarian past.


The two bright flats combine the calm tones of birch ply fitted joinery with the rawness of exposed brickwork and steelwork. Both flats enjoy private outdoors at the back of the house, adding to the graceful living within.


To top it all the energy efficiency rating is now an impressive 91% - an improvement of 40% on the old building’s rating which is sure to keep the bills low.

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image Post Image Post Image