10 Hammersmith Grove

Post Image

Location: London, UK

Client: U+I plc

Project Year: 2013

Cost: N/A

The centre of Hammersmith enjoys superb tube and bus links to Central London and west towards Heathrow Airport and the Thames Valley beyond. The development of a former NCP site saw the delivery of 33,250 sq m (GEA) of high quality office space, contributing to the area’s long awaited regeneration process. Two buildings of nine and eleven storeys house office space above ground level. Restaurant/café space occupies the ground level, spilling onto the south-facing landscaped public realm and helping to deliver a new dynamic public environment.

Given the central location of the site, car parking is limited to 4 cars, and cycle parking provision is exceptional, with 105 secure spaces located close to the building. Showers, lockers and drying rooms are provided on the ground floor, facilitating use of the building by cyclists and runners.

Large, flexible office floor plates on upper floors have centralised cores, which maximise the potential for daylight penetration into the buildings, and views out. Landscaped terraces on upper floors enjoy southerly views towards the river and park lands beyond.

The buildings are designed to respond to their surroundings and step in height from a lower scale in the south on Beadon Road to a larger scale along Hammersmith Grove where the scale of existing commercial properties increases. Recognising that there is no obvious single architectural style in Hammersmith, the cool glassbuilding envelope seeks to reflect the existing buildings and mature trees, as well as the sky at upper levels. Night time lighting ensures that the perception of the building is constantly changing.

The design approach to the envelope has been to improve thermal performance by using the latest glass coating and fritting technology to exceed the requirements of Part L 2010. The seamless skin reflects and cloaks the building in an elegant crystalline sheath.

As well as an efficient envelope, the use of highly effective M&E equipment, LED lighting and roof-mounted solar panels will contribute to the sustainable credentials of the scheme.

Flanagan Lawrence were novated to the Contractor following the completion of stage E. Following novation, they retained a role acting as quality monitor for Development Securities. They were also appointed as Interior Designer for the scheme.

The site sits adjacent to the busy Hammersmith & City tube line and on top of the cut and carve tunnel of the District and Piccadilly Lines, and the design and construction process involved extensive discussions and negotiations with LUL.

The building has been fully let to 4 tenants.

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image