Kings Grove

Post Image

Location: Peckham, London

Client: Private

Project Year: 2012

Cost: £100k - £500k

This scheme places a two-storey contemporary dwelling onto a vacant plot, located at the intersection between gardens of back to back terraced houses, in an established residential area, Peckham. The building geometry, orientation and size is driven by the site constraints of two non-parallel boundary conditions, issues of privacy within neighbouring gardens and rights of light to existing neighbouring windows.

The site is approached via a 2.5m wide slip road located within a break between two terraced dwellings, and is thus hidden from the street. Once within the site, existing high brick boundary walls create a large enclosed courtyard, within which the new building is placed. The site strategy creates a fully free flowing ground condition, where courtyards to the front and rear are connected through the building with full height glazed facades to the south and north elevations.

The building form is expressed with a simple, reduced palette of materials; brick internally and externally, whilst polished concrete, oak and white wash complete the scheme.

A double height, glass roof void, is driven through the centre of the plan, increasing the penetration of natural light, whilst ensuring connectivity between ground floor living spaces and upper floor study and bedroom spaces.

The scheme is intended to be open, free flowing and flexible, and the internal living spaces are intended to be read against the articulate landscape, which is finished at low level with pink dogwood interspersed through a canopy of indigenous ornate trees.

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image Post Image