The Lofts

Post Image

Location: Mill Hill, North London

Client: Trafalgar House LLP

Project Year: 2013-2016

Cost: Over £2m

The Lofts is a new residential development in North-West London occupying a converted 50's industrial building. The building is brought back to life with large warehouse style windows and a refurbished façade. Having been built for light industrial use, the fabric of the building lent itself to larger openings to get light into the deep floor plate. The stair core is moved to the centre of the building allowing it to be transformed into a residential building to house 28 stylish apartments, a mixture of 1, 2 & 3 bed flats arranged over three floors. The fourth floor, perched on top of the existing structure, is set back from the building line with a sharp roof edge to complement the solid brick building. This level houses 4 penthouse flats, each with a private terrace, enjoying panoramic views.
The existing building’s large footprint meant that the deep floor plan needed careful consideration in order to take on the new residential occupation. Window sizes maximise daylight, while careful planning of the flats allow daylight deep into the interior.
The facades are cleaned and the render applied is stripped back to its original brick. The large loft style double-glazed windows have thin mullions, while Juliet balconies set within the industrial frames bring the outside in. The solid timber frame surrounding the windows aspires to soften the materiality of the facades contrasting the brick. A solid timber awning projects out from the entrance foyer over the pavement in front, inviting the owners in. The canopy extends inside forming the ceiling all the way down the length of the entrance hall to the new circulation core.
The former light industrial use of the building dictated high ceilings which are maintained throughout with the new use, 3-4m ceiling heights were kept wherever possible. Open plan living is achieved with the kitchen being open to the dining/living light-filled area, a reminder of New York style loft living.
The building was completed in August 2016. The building programme lasted 18 months and had a budget of £5.15m. 90% of the units were sold and occupied as of September 2016.
The new occupants of the building enjoy the spacious living and open plan kitchen areas with ample space. Generous flat sizes are made possible due to a careful adaptation of the deep floor plate and layout of the new flats as well as the considered increase in window sizes on each facade.
By reusing an existing building we are able to create 28 flats, each of which are
We have been in contact with several of the residents of the building since moving in and all of them are very pleased with their new home. Several of the residents have agreed to be interviewed by various journalists and critics regarding their new homes and all have been positive about this
Top 10 interesting Design Criteria:
1. Layout that cleverly negotiates the deep floor plate
2. Windows that span 4.2m wide and 2.7m tall bring light deep into the flats
3. Open plan living with 3m high ceilings
4. Large living areas with high-spec wet areas
5. Private wrap around terrace for the penthouse flats
6. Stair core relocation and lift addition to maximise usable area and enable easy layout of communal areas
7. Warehouse style windows and brick for the facades
8. Juliet balconies nicely integrated into windows aid air circulation and maximise views
9. Carefully shaped roof edge set back from the building line
10. Solid timber entrance canopy that continues inside the building inviting residents and visitors.

Post Image

The Lofts - North and West facades

Post Image

Post Image

Post Image Night Post Image Terrace Post Image Entrance Post Image Juliet windows Post Image Post Image Post Image Bathroom Post Image Existing building