Cavendish Avenue

Post Image

Location: Cambridge

Client: Private

Project Year: 2009

Cost: £500k - £2m

The building is constructed entirely from a frame of solid cross-laminated timber panels, supported by glu-laminated beams and columns. The solid timber construction enables solid floors to act as a thermal heatsink, minimising the need for additional heating.
The front, north elevation has fewer windows and is clad in a semi-reflective patterned glass rainscreen, whilst the rear elevation has large openings to the sun and the garden, with external sunshades over the outside terrace. A ground-source heat pump provides hot water and the minimal heating required. The building uses less than the target of 15 kWh/sqm for space heating – equivalent to German Passivhaus standards.

Post Image

© David Butler

Post Image

© David Butler

Post Image

© David Butler

Post Image © David Butler Post Image © David Butler