The Jewell Box

Post Image

Location: Islington, London

Client: Private

Project Year: 2012

Cost: N/A

Intended for a reputable silversmith and QC the Jewel Box brief called for complete renovation and extension to provide a dining area and garden room. This Grade II listed building is located in the prominent Colebrook row conservation area.

Conceived as a series of jewelled boxes carefully inserted into the existing fabric, the proposals open up and revitalise what was a series of dark disjointed spaces. Timber and concrete have been combined in a simple palette of materials that wrap around the existing fabric, inviting the user through the space and into the garden. The remaining period architectural features are retained and celebrated whilst the rear addition utilises a double canted wildflower roof to bounce light deep into the floor plate.

A hidden garden study provides a place of contemplation overlooking the south facing courtyard garden.

Sustainable Scottish Larch combines with a series of green roofs to soften the junctions of the insertion and provides a habitat for local wildlife. Super insulation and rainwater storage add to the eco credentials of the scheme.

Post Image

Looking up to the garden

Post Image

Soffit detail

Post Image

View from the garden

Post Image View of the garden from the wildflower roof Post Image Concept sketch Post Image Story board Post Image Rear bedroom window Post Image Dining room Post Image Study view Post Image Vaulted entrance Post Image Garden seating area Post Image Wildflower roof Post Image Master bedroom