Orchard Neuk

Post Image

Location: Gattonside, Roxburghshire

Client: Private

Project Year: 2014

Cost: £100k - £500k

Guided by the aspect and orientation of the site the building form is derived from the logical arrangement over two floors of semi public living spaces and more private bedroom and bathroom spaces. We also had to minimise the impact replacing a single storey bungalow with a much larger family home would have on the site and the immediate environment

The single storey element features a highly glazed south elevation that affords the open plan living space a fabulous view south across Melrose towards the Eildon Hills. To the north and above the main space is a more conventional timber clad two storey element that houses private bedrooms and bathrooms.

We believe any proposed scheme has to respect its location and our intention here was to blur the line between the building and its setting. The glazed elevation is key to this concept, as it will seem to disappear when the landscape is reflected in it. The upper storey will then appear to float above the ground reducing the perceived mass of the building.

The clarity of the concept is maintained with a simple but high quality palette of materials. Smooth white render that is typical of other buildings in the village is used for the single storey element. Grey stained larch is used elsewhere, and with the grey roof slates allows the two storey element to blend into the tall dry stone wall that forms the north site boundary.

Post Image

West elevation

Post Image

View south to the Eildon Hills

Post Image

Living space with open access to garden

Post Image 13m of sliding glazed doors Post Image View from south edge of site