Backwater

Post Image

Location: Norfolk Broads, Norwich

Client: Private

Project Year: 2013-2016

Cost: £100k - £500k

The house sits on a small promontory in a secluded lagoon in the Norfolk
Broads and offers a contemporary counterpoint to more traditionally
designed neighbouring houses, while respecting the peaceful natural
setting.

It is arranged as three low rise bays beneath a series of pitched
roofs, which are reminiscent of nearby boat sheds. The house is clad in
black-stained timber shingles, a traditional material forming a unifying
ribbon element that emphasises its classic Broads silhouette. On the
lagoon elevation, extensive glazing gives a more transparent appearance
from the waterfront, and a deep canopy creates a sheltered outdoor area
where you can enjoy the setting and the elements.

The house is raised above the waterline, allowing floodwater to flow
beneath a landscaped timber deck. Its remote, largely off-grid location
requires on-site sewage treatment and a water borehole whilst solar
panels and timber stove provide power and heating. The limited access
has resulted in the design being developed as a lightweight timber frame
sitting on a piled ground structure as construction materials will need to
be brought in by barge.

Post Image

Backwater

Post Image

Backwater

Post Image

Backwater

Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater Post Image Backwater