Wrap House

Post Image

Location: Surrey

Client:

Project Year: 2013

Cost: N/A

The scheme involved the ‘upcycling’ of a 1960s house which was in a poor state of repair, remodelling the internal arrangement of the house, reinsulating the envelope, and re-articulating its strong external forms with a reflective stainless-steel cladding. This created a stronger connection with the beautiful surroundings both internally and externally.

The building was cold and prone to leaks, with a dysfunctional conservatory that was hot in summer and freezing in winter. A lack of spatial coherence and connection to the surrounding landscape also affected the enjoyment and functionality of the house- in particular the bedroom wing presented an austere blank wall to the garden.

Our initial brief was to rebuild the conservatory and re-zinc the roof, however we advised the client that the same funds could be used to re-imagine the entire house, if the conservatory was demolished and the metal cladding used for the walls instead of the roof. The typical approach would be to demolish and rebuild - we pursued a more sustainable approach of ‘upcycling’ the building, by wrapping it in insulation and renewing the interiors.

Post Image

Post Image

Post Image