Rosefield

Post Image

Location: Portobello, Edinburgh

Client: Format Scotland LTD

Project Year: 2014

Cost: £100k - £500k

Our project at Rosefield Avenue Lane is a refurbishment and extension in the conservation area of
Portobello. The existing building was converted from a small stable/ coach house in the mid 1980’s
to form a one bedroom dwelling. Our project sought to save this deteriorating property and
sympathetically extend it to secure its future as a desirable family home for generations to come.

Respecting the character of the building was a priority and we aimed to minimise alterations to the
principal elevation by retaining as much of the existing massing and working with existing openings
as much as was reasonably practical. Ground floor levels and the limitations that would be placed on
the internal layout prohibited the use of the existing garage door as a new entrance so reinstated
the original opening on south west elevation to create a new front door. This move substantiated
the existing building as the dominant element and rationalised the internal hierarchy. Principal
rooms are accessed from this central hallway, and allow the building to work efficiently in plan and
section, making the most of the narrow and low existing building.

Materiality was also a key consideration, and we wanted to retain as much brickwork in the new
design as possible. We carefully demolished and rebuilt the south east wall to ensure its structural
integrity and physically tie it into the new extension. We chose timber cladding to distinguish new
elements whilst paying reference to the original stable doors which would have formed a large
portion of the existing elevation. The decision to char the timber was functional to increase the
longevity of the larch, but it also loosely reflects historical use of the site by a coal merchant. Subtle
insertions of matching timber within the existing elevation further harmonises the new and the old
and contributes to the building being read as a considered whole.

In 2015 the project won and RIAS Award for Architecture and a Saltire Society Housing Design Award

Post Image

The extension formed the main living area and master bedroom above

Post Image

The scorched larch complements the existing red bricks

Post Image

Kitchen and living area

Post Image The project won an RIAS Award in 2015 Post Image