Calabria Road

Post Image

Location: Highbury, London

Client:

Project Year: 2014

Cost: £100k - £500k

This house extension and refurbishment in Highbury, North London transforms a Victorian terraced house in a conservation area. The brief was to create open plan spaces with an improved relationship to the garden, and a kitchen that could be enjoyed as a social space. The original kitchen was dark, and had a very low ceiling height of 2.1m.

The works included the demolition of the poor quality conservatory and the original rear rooms at both ground and first floors. This allowed a double height space to be created in the new kitchen. A bespoke polished stainless steel chandelier was created in the double height area to add drama and emphasise the verticality of this space. Polished stainless finishes are continued internally with a recessed stainless display case and externally with cladding details. Tall, 3.1m fine line glass doors allow uninterrupted views outside, and a sculpted ceiling profile with radius plasterwork leads the eye toward the garden.

The garden design features a bespoke timber fence with planters in limestone. An external polished concrete deck provides a uniform textured surface that continues from the kitchen, and matches the pre-cast polished concrete cladding of the extension.

Calabria Road has been extensively published and was shortlisted for a number of awards:

- Architect’s Journal Small Projects Awards 2015
- Architect’s Journal Retrofit Awards 2015
- New London Architecture: Don’t Move Improve Awards 2016
- Featured on Dezeen.

Post Image

Kitchen

Post Image

Bathroom

Post Image

Living & Dining