The Lantern

Post Image

Location: South West London

Client: Private

Project Year: 2014

Cost: N/A

‘The Lantern’ project involved the complete basement,
ground and first floor extension and refurbishment
of a Locally Listed Residential Building in South
West London. The Client asked us to transform the
existing building into a series of spaces that had a
strong reference to Eastern Design influences whilst
manipulating daylight and threshold conditions.
All the existing floors and walls were removed with the
building being stripped back to the existing external
walls. The building was essentially rebuilt from the
inside out, as well as being extended down and
outwards.
A feature American Black Walnut staircase wraps itself
up through the building, connecting the habitable
spaces through its tree like presence. Half landings,
internal openings and unusual apertures encourage
the notion of creating internal courtyards of living
spaces that are all strongly connected to one another.
At the top of the house sits a roof top study for the
External Dusk View
Steps to Garden Night View
client, over-looking the four storey central staircase.
At the bottom of the staircase the tree like form
wraps itself onto the ceiling of the basement rooms
as the roots of the staircase in plywood ribbons, thus
connecting this vertical building thematically as well as
spatially.
The planning process was complex for this building due
to the sensitive nature of the site (building of townscape
merit), leading to months of negotiations with the
local planning department eventually agreeing with a
limit in place to the height of the extension. The brick
cladding pays respect to the existing building, whilst be
separated away from the historic fabric of the building
by a glass slice.
The robust sustainability strategy for the building
integrates an MVHR system, internal thermal insulation
lining, replacement double glazed fenestration, air
tight application and increased glazing to benefit from
passive solar gain. As such the existing building's
carbon footprint has been dramatically lowered.
All the joinery for the project was designed to
compliment the design approach for the building.
Materials used were natural where possible, with
the presence of timber central to the design of the
bespoke cabinetry. Elements float, nestle into recesses
and reference back to the staircase. As you climb the
building, the joinery and finishes become lighter to
reflect the transition towards the sky. This is capped
off with the study at the top of the building, where the
joinery is darker to reflect the 'tree house nature,' of
the room. All the joinery was designed, fabricated and
installed by Fraher Architect’s sister company (Fraher
and Co).
Fraher Architects Ltd provided a full RIBA service.
Fraher and Co Ltd designed and fabricated all the
bespoke joinery.

Post Image

Entrance

Post Image

Stairwell lighting

Post Image

View up to the roof lights in the extension

Post Image View across the kitchen Post Image Kitchen larder cupboard Post Image Concealed larder cupboard Post Image View from the kitchen towards the stairs and lower level Post Image Understairs storage Post Image Under stairs storage concealed Post Image Lower ground study/ guest bedroom with walk on roof light Post Image Built in storage for lower ground Post Image Lower ground bathroom Post Image View down to the lower ground Post Image Floor to ceiling slice window as part of the extension Post Image Shoe storage that forms seating in the extension Post Image Upper ground stairwell featuring original window Post Image Upper ground sitting room storage Post Image full height doors with wooden finger pull Post Image Master bedroom with built in storage Post Image Master ensuite bathroom Post Image Built in bedroom storage Post Image Bedroom 3 joinery Post Image One of the 2nd floor bathrooms Post Image Bedroom 4 with built in storage Post Image top floor study Post Image Beautiful original feature Post Image Post Image