The Consultants House

Post Image

Location: London

Client: Confidential

Project Year: 2015

Cost: Over £2m

Only one of a handful of single use art deco dwellings in the UK, this grade 2 listed rare Art Deco building in central London has undergone careful restoration and refurbishment for the past two years by Mackenzie Wheeler.

Designed in 1934 by London architects Wimperis, Simpson & Guthrie, it was a contemporary interpretation of the traditional town houses lining the local streets.This house is every bit as decadent and glamorous as one would expect of an Art Deco building.

The former maids rooms on the fourth floor have been knocked together to form the garden room with glass doors leading to an oriental inspired roof garden.

The most noteworthy architectural features can be found on the ground and first floors: the entrance hall walls are clad with sycamore and walnut veneers, the former patients waiting room has been reassembled. The Betty Joel joinery has been carefully restored and the Waldo Maitland lights have been refurbished and re-instated. Elsewhere in this impressive home, original door handles have been similarly refurbished and re-used and include handles of timber, bronze and Bakelite.

The third floor remains largely unchanged and even includes a surviving bathroom suite that has been restored. The second floor is still the master bedroom suite albeit with some structural reconfiguration. The walls of the original breakfast room, however, have been retained at the request of the conservation officers although it is now used as a bathroom.

The bathrooms with alternating bands of white and black marble to the walls and floors have been completed with bespoke cabinetry. The overall effect is so suggestive of the era that it is difficult to distinguish from the original designs.

The first floor still holds the library and drawing room as well as the former lady’s consulting room. The latter has been turned into an office with new sycamore panelled walls: a nod to the sycamore adorned entrance hall. The drawing room is finished in a neutral pallet to balance the artwork and newly sliver leafed ceiling against the original oak floor boards and striking limestone fireplace. In the library the original fitted furniture has been polished to a pleasing lustre and the floorboards have been exposed and stained black.

Other than placing the kitchen within the former consulting room and the re-assembling the patients’ waiting room to create a dining room, the ground floor is also largely unchanged. All of the wall veneers have been restored and French polished.

The lower ground floor has seen the most modern interventions and now claims a living room and kitchenette, bedroom, bathroom, laundry room and perhaps most notably a home cinema.

Post Image

Residential Architects London | Mackenzie Wheeler Architects | The Consultants House

Post Image

Residential Architects London | Mackenzie Wheeler Architects | The Consultants House

Post Image

Residential Architects London | Mackenzie Wheeler Architects | The Consultants House

Post Image Residential Architects London | Mackenzie Wheeler Architects | The Consultants House Post Image Post Image