William Curley

Post Image

Location: London SW1

Client: William Curley

Project Year: 2010

Cost: N/A

This project involved the complete strip-out and subsequent fit-out of a 90 sq.m ground floor retail space and 60 sq.m basement. At ground floor level is a 7 metre long chilled cabinet for displaying fine patisserie, chocolates and ice cream in a temperature controlled environment. Adjacent to this is a dessert bar with seating for 7. There are also three separate areas of banquette seating to give another 16 covers.

One of the main ideas behind the design of the interior was to think about chocolate in terms of it’s origins and how it is procured – designing a predictable dark brown interior to ‘represent chocolate’ was something we actively avoided. This resulted in features such as the gold leaf artwork for the corner banquette depicting cocoa trees and the three-dimensionally arranged hessian clad padded panels behind the counters to reference the hessian sacks that cocoa beans are packed in at various plantations around the world.

The custom-made clear glass lighting pendants to the rear are loosely intended to resemble cocoa pods. The remainder of the palette consists of reclaimed pine flooring, limestone counters and surfaces, burnt orange leather, oak joinery and a long spray-lacquered ceiling raft to unify the various elements, highlight the length of the space and help to draw the eye down to the back of the shop. At basement level is a demonstration kitchen where chocolate courses and workshops will take place.

Post Image

Chocolate counter display

Post Image

Counter display unit and seating area

Post Image

Wine-bar area

Post Image Seating area Post Image Exterior view of chocolatier and wine-bar Post Image Detail of wall display cladding and mirrored set-backs Post Image Rear shop seating area Post Image Front Counter display unit with recessed light