Tinderbox – Spitalfields

Post Image

Location: London E1

Client: Tinderbox

Project Year: 2011

Cost: N/A

The building works involved the complete fit-out of a 4.5m high ‘shell & core’ retail space with new services throughout.

The design of this space is a development of the Tinderbox Islington N1 Centre concept. We have built a larger mezzanine and booth structure all clad with American black walnut ‘brick’ panels. There is a large feature wall clad with different shades of green and stained MDF strips to match the front of the main counter. A number of unusual finishes are used such as the natural sisal matting cladding to the large expanse of wall adjacent to the staircase and at high level above the windows.

Similar to the Tinderbox N1 Centre, one of the main concepts is to create a wide range of varying seating experiences to suit different uses – whether this be individual booths on both levels, long banquettes, long communal tables, perimeter counter seating, central concrete plinths, raised mezzanine seating for laptop users, raised ‘stepped seating’ and outdoor seating.

Many of the light fittings were bespoke designed such as the grouped oversized ‘coffee cup’ shades and the 'scattered' lampshades over the communal long tables.

Post Image

View over raised stepped seating area

Post Image

Main counter elevation

Post Image

Mezzanine seating area

Post Image Various seating type arrangement Post Image Mezzanine seating area balconies with booth's underneath Post Image Formica clad seating areas on mezzanine level Post Image 3D visualisation Post Image Exterior view