Tea Smith

Post Image

Location: London E1

Client: TeaSmith

Project Year: 2007

Cost: £100k - £500k

The accommodation is arranged over the ground and basement floors.

The ground floor is for the retailing/merchandise storage of upmarket Asian teas. There is a tasting counter with bar stools at one end for customers to try the various teas before purchasing or just to drink tea.

The general concept is one of reinterpretation/modernising of traditional oriental images and experiences without immediate reference. It is about demystifying and re-connecting with the lost tradition of tea drinking by suggesting origins without actually physically needing to be in China or Japan i.e. you can be in London or any other city or town. The aim is to surprise or challenge people with the design without scaring them with culturally specific references.

The long joinery wall serves both to display the product within mirrored spot-lit open boxes and also for product storage behind backlit spun vinyl screens which were made from material normally used for place mats. All the joinery is purpose made from specifically distressed stained pitch pine. The basement is more specialised with linen curtains wrapping around the perimeter and teapot displays within suspended spot-lit perspex boxes hanging from the ceiling.

We were also responsible for the design and implementation of the signage and graphics throughout.

Post Image

Window display detail

Post Image

Display units and countertop for tea-tasting experience

Post Image

Detail display of tea-pots

Post Image Display units Post Image Detail of lighting Post Image 3D axometric view