New Build House

Post Image

Location: West London

Client: Private Client

Project Year: 2014

Cost: £500k - £2m

Gaining Conservation Consent for demolition and Planning Consent for this new build house from Kensington & Chelsea Council for this development was quite challenging. The elevation as built was negotiated and designed to be fairly inconspicuous within the terrace and to reflect it's history as two terraced houses, hence the incorporation of a vertical recess in the centre of the elevation. We argued that the new house would be a major improvement and add to the variety of architectural styles within the streetscape of this quiet cul-de-sac.

The house is used as a single-family dwelling and is arranged over three floors plus a new excavated basement level which covers the entire site.

The front door opens up into a double height entrance hall with a cantilevered bespoke designed timber staircase and galleried sitting room above.

The ground floor is configured as a very large open plan entertaining area with seating area, dining area and an open plan Boffi kitchen. To the rear is patio garden and a lightwell for the basement bedrooms. At first floor level is a large master bedroom with a marble clad ensuite and a more formal sitting room with adjacent study. At second floor are two bedrooms, a bathroom and a roof terrace. There are two further bedrooms, both with ensuites and various ancillary spaces at basement level.

Hardwood timber and marble flooring is used throughout.

Post Image

3D visualisation of Living and Dining Room beyond

Post Image

3D visualisation of Dining Room area with Living Room beyond

Post Image

Stairs with lighting and Client artworks displayed

Post Image 3D sketch section of development Post Image 3D axonometric view