Muswell Hill House

Post Image

Location: London N10

Client: Private Client

Project Year: 2009

Cost: N/A

The majority of the ground floor was opened up to produce a very large open plan entertaining area. Separate music/AV room and study rooms were also created.

Upstairs, the existing bedrooms were reconfigured with the addition of new bathrooms.

We negotiated a full width (11 metres) rear extension from Haringey Planners with high ceilings and a large expense of glazed sliders. Large skylights are inserted to the roof of this extension in order to bring natural light into the centre part of the open plan living areas. The front of the house was also extended out further towards the road.

All joinery throughout is purpose designed and made with spray lacquered MDF panels, coloured glass, Corian worktops and oak veneered storage cabinets in the music/AV room and study.

The entire ground floor has underfloor heating installed with fully programmable lighting, curtains and AV systems all coordinated.

The entire exterior of the new extensions are built or clad using red bricks to match the retained elements of the house.

The roof of the rear extension was planted with a Sedum green roof in order to improve views out from the bedrooms above, improve heat loss and provide a natural environment for wildlife.

Post Image

Rear elevation

Post Image

View over Korian Kitchen worktop

Post Image

Open plan layout

Post Image Minimalistic rectangular skylights brings light deep into the new extension Post Image Brick-clad overhang Post Image View from Media room onto the garden Post Image Bathroom corner detail