Chiquet Flood House

Post Image

Location: Weybridge

Client:

Project Year: 2011

Cost: £100k - £500k

Chiquet is a detached house replacing an existing smaller dwelling on the banks of the River Thames in Weybridge. It is located in the green belt within the river floodplain and is part of a local community called Hamm Court. The design proposals reflect the requirements of green belt policy and local policy concerns.

The form of the house is derived in part from a series of viewing angles as shown above. The front roof line is angled back to minimise the visual impact of this mass from the river side while the ascending volumes on the North (road) side diminish the impact from the road. The ground floor of the house is lifted above the ground by 2.3m to meet current floodplain guidance.

The form maximises the use of natural light, and the plan is designed to enhance environmental and acoustic separation between the living and sleeping areas.

Post Image

Chiquet Flood House exterior

Post Image

Chiquet Flood House lounge

Post Image

Chiquet Flood House kitchen

Post Image