Welch House

Post Image

Location: Isle of Wight

Client:

Project Year: 2009

Cost: £100k - £500k

Our client approached us to design a family home on a steeply sloping wooded site on the Isle of Wight overlooking the Solent, having bought the site cheaply as ground conditions were considered too difficult to build on.

Working closely with the structural engineers Malcolm Woodruff and Elliott Wood Partnership, a scheme was designed with a two storey box balanced on a teardrop shaped concrete tube fixed to the hillside by piles and soil anchors.

The project was handled as two contracts: a civils contract for the ground works and a construction contract for the above ground works. Budget and programme were both critical.

We designed the house with the living room on the upper floor to maximise views over the Solent, and utilised high gloss painted cement particle board cladding to reflect the colours of the surrounding trees during the changing seasons.

Winner, RIBA Award 2009

Shortlisted, Grand Designs Award 2009

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image Post Image Post Image