Swartberg House

Post Image

Location: Prince Albert, South Africa

Client:

Project Year: 2014

Cost: N/A

The desert house on the edge of the Great Karoo in South Africa meets the mountain and sky with an uneven profile that suggests its inherent flexibility. Internal spaces are differentiated by views and volume and allow heat to dissipate and wind to cool the house.

The day/night, light/dark character of the house is emphasized by the large glazed doors, which slide into rough-cast plaster walls, and small scattered openings, which allow shafts of light to penetrate into shadows, and follow the positions of stars in constellations visible from the upper roof terraces.

The house is designed to work according to passive solar principles. In the light and heat of summer the house can be shuttered, while in winter the large openings act as suncatchers.

Post Image

The house with the mountains behind

Post Image

Closed shutters

Post Image

Open shutters

Post Image Main bathroom Post Image Hallway with light through the shutters Post Image Hallway with light through the shutters Post Image Double height living space Post Image Post Image Kitchen and dining area Post Image The pool Post Image Terrace and garden Post Image A view from the under the pergola Post Image The pool Post Image A view of the house from the roof terrace Post Image The roof terrace Post Image The roof terrace with entrance to upper rooms Post Image A view from the roof terrace Post Image Post Image Double height living space Post Image Internal corridor Post Image Dining area with bookshelf Post Image A detail of the kitchen Post Image Picture window overlooking the garden Post Image A shaft of light entering into the double height living space Post Image