Slat House

Post Image

Location: London

Client: Private

Project Year: 2005

Cost: N/A

The Slat House represents an unusual two – storey extension, and sophisticated remodelling of a 1930’s semi-detached house, to provide an extra bedroom, bathroom and study/ garage.

The client specified an extension, which would open up the interiors of the house during the summer, creating a more fluid connection with the densely wooded garden. They also wanted a ‘tough’ and flexible series of internal spaces, which are able to adapt to the changing needs of a growing family.

The driving design concept was to define the extension as a lightweight ‘box’. Timber cladding was specified as a practical necessity to reduce the load of the building, but also for aesthetic purposes to blend the building into its wooded surroundings. The width of the cedar panels (slats) determines a module by which all window and door openings were organised. This rigour lends the building it’s stark, modular appearance.

Photographs by Keith Collie.

Post Image

Slat House, Carl Turner Architects, 2005

Post Image

Slat House, Carl Turner Architects, 2005

Post Image

Slat House, Carl Turner Architects, 2005