Sheringham Shoal Land Base

Post Image

Location: Egmere

Client: SCIRA

Project Year: 2013

Cost: Over £2m

The low-energy, naturally ventilated office building incorporate a range of Low to Zero Carbon technologies, initially designed to meet outstanding energy targets.

Ground Source Heat Pump and Solar PVs combine to provide renewable heating and power which, along with enhanced air-tightness and thermal performance to the external envelope, ensure efficient and environmentally sound operation of the base. Bio-digester, rainwater harvesting, water saving fittings and a sedum ‘green’ roof ensure water use is also minimised.

The buildings’ form and arrangement on the site are in direct response to the landscape setting, on the southern edge of north Norfolk’s AONB, and the mixture of red brick, timber cladding and flint gabion features form a pallet of materials distinctive to this area of the county.

Internal spaces, such as the key social spaces and open plan offices are arranged to take advantage of the southerly aspect and far-reaching rural views. Colour scheme and feature timber finishes have been selected that reflect the organisation’s Norwegian roots, with specially commissioned artwork providing a more local identity.

Post Image

Sheringham Shoal Land Base

Post Image

Sheringham Shoal Land Base, Office Space

Post Image

Sheringham Shoal Land Base, Reception Area

Post Image Sheringham Shoal Land Base, Communal Space