Louise Hamilton Centre

Post Image

Location: Gorleston

Client:

Project Year: 2012

Cost: N/A

This multi-award winning scheme has been designed to embrace the science and art of healing, with an environment that is contemporary but not clinical. The building is highly sustainable and has drawn together many aspects of LSI’s community programme.

We needed to ensure that we were creating a welcoming, homely atmosphere that didn’t feel like a clinical, hospital-style environment. The project, funded entirely through donations, had a limited budget and we were determined to deliver exceptional value for money.

The design incorporates a series of treatment and multi-function rooms, surrounding a central organic social and living space. The central lounge area and adjacent garden room are wrapped by a dramatic curving wall which acknowledges the centres coastal location and the notion of an ark as a place of refuge.

Extensive use of glazing and roof lights allow the inside and outside spaces to flow and connect almost seamlessly. Consulting and counselling rooms and support spaces wrap around a central 'heart' space which in turn links to a private garden.

Post Image

Louise Hamilton Centre Courtyard Panorama

Post Image

Louise Hamilton Centre, Central Heart Space

Post Image

Louise Hamilton Centre, Patient Room

Post Image Louise Hamilton Centre, Curving yellow wall