Shouldham Street

Post Image

Location: London

Client:

Project Year: 2005

Cost: N/A

The house is a typical example of a defined typology, so we wanted to keep this intervention reversible.

Space was limited and all materials had to be brought in through the front door. Timber offered a compact construction. Carpenters could perform most of the building work, limiting the number of trades.

The fenestration was to be in ‘keeping’ with the neighbourhood. Our response was to propose a building without windows. Sanded Perspex boards blend seamlessly into the ship lapped surface and give the impression of a homogenously clad timber box. During the daytime the Perspex appears to be grey and we played with this, choosing to paint each board in a different shade of grey. The colours were carefully chosen to create a dialogue between new and old.

Consistent with the camouflage idea the openings were to be distributed randomly.

Internally this extension offers two bathrooms and a toilet/utility room. These rooms are not permanently habitable and don’t require conventional windows. The rooms have discreet trickle ventilation and mechanical extracts.

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image Post Image