House of Fairytales

Post Image

Location: Odense, Denmark

Client: Odense City Museum

Project Year: 2013

Cost: 500k - 2m

Studio Weave were selected as one of the ten finalists chosen from 475 entries for the Hans Christian Andersen House of Fairytales, an international competition organised by the Danish Architects’ Association and Odense City Museums.

Our proposal is for a series of buildings planted in a subterranean garden. The fairytales of Hans Christian Andersen often play with the distinction between what is natural and what is man-made, a theme that we’ve explored in our design. Bursting through the surface, the buildings create ruptures in the earth through which visitors can descend into an underworld of magic and stories.

We have imagined that the buildings, like trees, grow and have long organic roots reaching into the earth. The buildings are arranged on the site as one might arrange a garden or woodland, considering views to key specimens, and paths for meandering across the site. Among the roots are spaces for stories to unfold including a library, theatre, children’s experience and exhibition space.

The landscape is moulded to create height above large spaces, such as the Tinderbox and theatre. The arches follow these profiles creating the sinuous, curious atmosphere between the roots. Sunken courtyards are created by making cuts in the landscape that bring light down into the root level like clearings in a forest.

Post Image

Post Image

Post Image