Hackney Townhouse

Post Image

Location: London E8

Client: Private

Project Year: 2013

Cost:

This project involved the complete refurbishment and extension of a late 1960's 3-storey terraced townhouse. The existing building was completely stripped back, including removal of all the exterior PVC wall panels and windows, leaving only the integral brick walls. The brief was to create a large and special family home, with lots of natural light. Special consideration was given to the positioning of the family's Butsudan within the house as well as the connections and flow between the existing and new spaces.
The extension to the side and rear provides an additional 50m2 of space which wraps around the existing footprint of the building. The introduction of large skylights in the existing roof was an important move, which allows lots of natural light into the core of the existing house where previously there had been little or none. Black engineering brick walls replace the thin white PVC wall panels, which not only improve the overall thermal performance of the building, but introduce a playful surface of texture and pattern which changes in relation to shadow and light.

This project demonstrates how, through a process of removal, alteration and extension, the ubiquitous 1960's townhouse can be transformed into a unique and contemporary family home.

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image Post Image