Carbon Reducing retrofit

Post Image

Location: NW3, London

Client:

Project Year: 2012

Cost: £100k - £500k

Originally a Victorian live-work coach-and-horses stables with hayloft and coachman’s quarters above, this 19th century mews house is now home to an award winning architects’ studio and 4-bedroom upper maisonette.

The two-stage retrofit began on the ground floor, where the architects’ studio is located. Having suffered from previous domestic conversions into dark, cramped cellular spaces, the ground floor has been re-opened up into a single horse-shoe shaped space. The design reveals the original Victorian ironworks, wall tiles, timber paneling, cobblestones, etc.

The second stage of the retrofit was the upper masionette, which has 4-bedrooms and 2-bathrooms on the 1st floor and an open-plan living/kitchen/dining space above. By locating the shared living space on the top floor, all occupants can enjoy the natural daylight provided by the rooflights and dormers.

Leading the design decisions throughout the build was the priority to retain the original Victorian features while making as many carbon-reducing improvements as possible (working towards Code of Sustainable Building
Code Level 4):
- ‘Wrap up Warm!’ upgrading all external fabric with a combination of PIR and wood-fibre insulation, while ensuring to always ventilate the existing
- MVHR units installed in the upper masionette
- New Histoglass double glazing fitted into original timber window sashes;
- Triple glazed units fitted into dormer windows and rooflights
- Water saving and energy efficient fittings (A* or better)

Post Image

Post Image

Post Image