St.Alphege Building, University of Winchester

Post Image

Location: Winchester, UK

Client: University of Winchester

Project Year: 2012

Cost: Over 2m

This project was the University of Winchester’s latest commission for a new learning and teaching building. The St. Alphege Building is situated within a central location of the King Alfred Campus and was officially opened in January 2013 by His Royal Highness The Earl of Wessex.
The St. Alphege Building provides 10 flexible teaching studios, breakout spaces, a high level rooftop extension and a glazed atrium linking the existing and new buildings. The building occupies a steeply sloping site and the southern elevation overlooks a large playing field with distant views towards the downs. A former 1930’s Faculty of Arts building was demolished to make way for the new building. The new building (St.Alphege) is physically connected to an existing 1970’s St.Edburga teaching building , which has undergone extensive refurbishment works, as part of a second phase of the project.
The University of Winchester’s brief was to initially provide 8 teaching spaces within a new building for approximately 600 students. The site with an existing 1920’s examination hall, was adjacent to an existing 1970‘s teaching building, which had to remain partially operational during construction. Phase 2 of the works converted a further two lecture spaces to the existing building and provided two additional lecture rooms and open learning space as part of a rooftop extension.
As part of the University’s aspiration to drive higher standards of excellence for studying and the student experience, the building was set to achieve BREEAM excellent from the outset of the project. This has seen innovative technology and design used to harness and control passive environmental factors. This gives a more comfortable and controllable space that aids teaching and wellbeing. It also provides the obvious environmental benefits of natural light, natural ventilation and reduced energy consumption. As well as providing excellent teaching rooms, particular attention was given to the external areas between campus buildings, which form a critical social space and important frontage for the University
of Winchester. Winner of 2012 RIBA Regional Award.

Post Image

St.Alphege learning & teaching building

Post Image

Light & airy teaching spaces

Post Image

Sculpture on building frontage