RECYCLED HOUSE

Post Image

Location: North London

Client: Private Client

Project Year: 2011

Cost: N/A

This Victorian end-of-terrace house had suffered from substantial subsidence in the past and was in poor structural condition. Despite these defects, our Client had fallen in love with its charm; the brief was to refurbish the original house, extend it honestly in a modern idiom, and make it ready for starting a family.

An exhaustive value-analysis revealed that the most appropriate approach in terms of cost, quality and sustainability was to entirely dismantle the house and reconstruct it out of the salvaged elements. These included architraves, doors, ceiling roses, joists, floor boards, bricks and the whole staircase. Joinery was removed to a workshop, renovated and then reinstated.

The finished building is a modern re-build and expansion following the outline of the demolished and expanding the rear ground floor. On the rear ‘extension’, recycled brick side walls grip a modern open-plan living space, wrapped up and over by artificial-slate walls and roofs. These extrusions define the new faces to the garden - fully glazed at both levels. Sliding doors to the garden are strategically inflected at an angle in plan, focusing the view towards the church spire in the urban gap at the end of the surrounding gardens.

Despite the complex process of careful demolition, salvage and re-instatement, our Client was able to move back in after less than a year of construction. 

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image