Abercrombie Building, Oxford Brookes University

Post Image

Location: Oxford, UK

Client: Oxord Brookes University

Project Year: 2013

Cost:

The Abercrombie Building forms the first phase of the much larger New Library and Teaching Building for Oxford Brookes University. The extended Abercrombie building rehouses and consolidates the Faculty of Technology, Design and Environment, which includes the School of Architecture.
The extension runs to the south of Abercrombie and engages with the main New Library and Teaching Building, helping to knit the new with the old. The new extension is linked to the existing building by means of glass bridges and shared meeting galleries, forming a dramatic interior with internal spaces opening onto the void.
The building is an example to students of best practice in terms of sustainability, construction, design and facilities. The void itself, with its high glass roof forms an environmental moderator, allowing in light, and air and framing views of areas not only on the same level, but to other parts of the school and outside to a courtyard.
Whilst the upper floors serve the faculty the ground floor is part of the wider University domain. The space incorporates a gallery space as well as cafe and experimental social learning space.

Post Image

New facade of existing Abercrombie building

Post Image

New workspace

Post Image

Abercrombie facade detail