Kelvedon Studio

Post Image

Location: Colchester

Client:

Project Year: 2013

Cost: £100k - £500k

Our brief was to create a new versatile studio for a family living in a listed school building in the village of Kelvedon, Essex.

We developed a strong, modern vernacular design to complement the conservation area and existing historical building. It echoes the many traditional black painted barns in the area, whilst still enabling the interior space to be light-filled and contemporary.
The studio comprises of a double-height living/media area plus a separate exercise room and shower/WC. It also has a mezzanine for guest accommodation with a glass balustrade.

It has a timber-framed structure with a precast beam and polystyrene thermal block floor. Featuring a handmade clay tile roof, the studio is clad in black painted feather edge boarding on a blue engineering brick base.
Internal finishes are of a restrained palette of white painted walls, acoustic paneling and roof beams with European oak flooring. Included in the build is an underfloor heating system, programmable lighting and audiovisual equipment.

Post Image

Complementing the existing family home

Post Image

Studio interior

Post Image

Studio interior

Post Image