The Cube, Winchester

Post Image

Location: Winchester, Hampshire

Client:

Project Year: 2013

Cost: £0 - £100k

The semi-detached house built in the early 1900s provides a simple white rendered back drop to the design. It was deemed that although the ground floor provided ample space, the two small bedrooms upstairs lack the same impact. Not wishing to loose off road parking the design cultivated a cantilevered timber box extension which would replan the existing oversized bathroom and accomodate a new master bedroom and ensuite. The rest of the house, having been DIY’ed by the previous owners is also in need of an overhaul, with the majority of the work based around reconstructing the leaking rear lean to extension.

Having the two elements to play around with (more accommodation upstairs and refurhbished rear extension) gave Adam the chance to push the boundaries and come up with a design that would wow from the back and hint at what might be from the front. The timber box, clad in cedar, will hang replacing the existing car port and lock back into the main house. Not to be over bearing the design was set back as far as possible from the street and front elevation of the house. Access underneath the box to the rear then allows the design to open up. Views from first floor look out over the allotments and playing fields, whilst the new ground floor extension tucks neatly under the wing of the first floor. The ground floor has the proposal to open up for a more relaxed living style but aims to keep the main services in their current locations.

Well positioned skylights allow light to drop deep into the plan of the ground floor to lighten the internal room, something which suffers during dark days.

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image Post Image Post Image Post Image