The Beach House by John Young and MELOY architects

Post Image

Location: Hayling Island, Hampshire, UK

Client: John Young (co architect) and Tanya Young

Project Year: 2013

Cost: N/A

The families of John Young and Charles Meloy have enjoyed a long history with The Kench, a small inlet off Langstone Harbour enclosed by a spit of land at the west end of Hayling Island. A former smuggling haunt, it became a base for fishermen and wild-fowlers in the early twentieth century and then a summer holiday destination in the 1930's when the Hayling Health Society was established on the site with a mixture of rudimentary beach huts and houseboats. Over the years, these were passed from one generation to the next and been rebuilt or substantially upgraded with most of the houseboats replaced by permanent structures. Seeking a second beach house for his extended family, John Young secured the last remaining undeveloped lot, and collaborated with Brighton based Meloy Architects to realize his plans.

The rules of the Hayling Health Society stipulate a maximum floor area of 750 sq.ft with the spirit of the original chalets prevalent in the new single storey structure. The Kench has the highest flood risk designation from the Department of the Environment resulting in a requirement for the floor level to be 750 mm higher than the existing chalets. This developed a response whereby the new chalet 'floats' above the existing ground level with access via a ramp.

The general arrangement is an open plan living area with integral kitchen oriented towards Langstone Harbour and The Kench. A floor to ceiling glass wall can be folded away to encourage outdoor living, and the generous roof overhang provides protection from the summer sun without restricting heat gain from the lower winter sun.

Two bedrooms at the rear wrap around a WC/bathroom core and extend outwards to enjoy seaward views through full height glazed doors, there being no significant outlook to the west. These bedrooms, coded port/starboard (red/green), feature collages by artist Steve McPherson using plastic waste washed up on the beach. Lockers to store nautical paraphernalia are integrated into the rear of the structure.

Although intended for summer time occupation, construction methods and materials are to the highest standard to allow year round occupation if required.
Glazing is either full height to maximize the views or high level clerestory where no views exist. Solid walls are a highly insulated render system. The concrete slab incorporates underfloor heating and is finished with 300 mm wide Douglas Fir boards which extend out to the deck in a durable old growth version of the same timber. Internally a heat recovery unit maintains a stable environment through the extraction of stale air with an array of solar thermal tubes on the roof assisting in the provision of hot water.

Construction was spread over 2 years due to an embargo imposed by the Hayling Health Society on any building work during the summer season from April to October and also due to a planning condition on construction in the winter months because of the Kench's status as a nature reserve, SSSI, and home to significant numbers of migrating waders and wildfowl.



Post Image

View looking out towards Langstone Harbour

Post Image

View out from the living space over the 'Kench'

Post Image

'Starboard' bedroom

Post Image 'Port' bedroom Post Image Post Image