Salmon Lane

Post Image

Location: Salmon Lane, East London

Client: Niall & Helen Maxwell

Project Year: 2001

Cost: £100k - £500k

The site was 200sqft of pavement on the corner of two residential streets in a conservation area adjacent to the couple’s existing end-of-terrace house.

Extending the existing terrace determined the two-storey height of the building.

Entrance level from the street was half a storey higher than at the rear, so by building down as well as up the dwelling became three-storey.

The internal layout was determined by four factors: one, the need to continue the window pattern of the terrace on the north elevation; two, to shelter the rooms in the house from the busy street outside; three, to maximise views and access to the south facing private garden at the rear of the property; four, to minimise the redundancy of the circulation space.

Post Image

Study space.

Post Image

Bathroom shot.

Post Image

Basement level dining room extending out into the garden, giving a feeling of space and light.

Post Image Basement level dining room looking towards kitchen, utility and staircase. Post Image The living room space opens out onto the balcony, giving outside views over the garden. Post Image Reception room with built in couchette with a roll-out trundle bed for overnight guests. Post Image Salmon Lane as viewed from the street.